Blair Athol 2017 PX quarter cask

Specificaties

Distillery

Blair Athol

Soort Vat

1st fill px quarter cask

Geschatte Botteldatum

vanaf 2024

Aantal Flessen per Certificaat

Vanaf 2 Fles(sen)

Geschatte Kosten Achteraf

€29 Per Fles

Leeftijd Vat

2017

Beschijving

Aantal flessen per certificaat: vanaf 2 flessen
Geschatte kosten achteraf: 29 euro per fles
Soort vat: PX quarter cask
Leeftijd vat: 23-02-2017
Geschatte botteldatum: vanaf 2024
Distilleerderij: Blair Athol

Een mooie Blair Athol van 5 jaar oud gevuld op een PX quarter cask met een abv van 58%. Over 2 jaar zou deze whisky klaar kunnen zijn om te bottelen en anders houden we hem gewoon wat langer in het vat. Dit bepalen we zoals altijd samen met de deelnemers.

Een van de oudste nog werkende distilleerderijen van Schotland

De Distilleerderij van Blair Athol bevindt zich aan de poort naar de Schotse Hooglanden in de schilderachtige stad Pitlochry. De distilleerderij produceert een 12 jarige Single Old Malt Whisky, met een zacht diepgestemd aroma, een rijke fruitige neus en een vlotte afdronk. Blair Athol wint over het algemeen menig hart door zijn bijdrage aan de Bell’s Blend, de populairste blended whisky in de UK.

Het eerste gedocumenteerde bewijsmateriaal van een distilleerderij op de huidige plek dateert van 1798, toen John Stewart en Robert Robertson een distilleerderij oprichtten die zij “Aldour” noemden naar de “Allt Dour – of “otterbeek” een riviertje dat door de hellingen van Ben Y Vrackie stroomt. De onderneming, was echter geen succes, vermoedelijk door de zware accijnzen geheven op malt whisky door overheid en de distilleerderij wordt al snel gesloten.

In 1826 werd Blair Athol nieuw leven ingeblazen en in 1827 werd de distilleerderij geleidt door Alexander Connacher. De distilleerderij werd in het midden van de 19 de eeuw overgenomen door Peter Mackenzie & Co en vergroot en verbeterd, waardoor Blair Athol in 1886 meer dan 1500 gallons (6.800 liter) per week kon maken. Wat steeg tot 38.000 liter per week in 2003.

In 1933 werd Blair Athol aangekocht door Arthur Bell & Sons, tegenwoordig een dochteronderneming van Diageo. De distilleerderij werd in 1932 gesloten en bleef gesloten tijdens de grote depressie jaren en de Tweede Wereldoorlog. In 1949 werd de distilleerderij uitgebreid vernieuwd en is sindsdien in productie gebleven. In 1970 werden er twee extra distilleertoestellen toegevoegd.

 De onderste smaaknotitie is wat we kunnen verwachten van deze whisky.

Neus: Heerlijk moutig en zoet met tonen van toffee, gemalen hazelnoten, warme nougat en chocolade toffees

Smaak: Rijk en kruidig, fruitcake, donkere chocolade, gekristalliseerde gember, gebakken koekjes en rozijnen.

Afdronk: Aanhoudende gember en een licht zurige veenbes gevolgd door donkere chocolade en fudge.

Botteling schatten we mogelijk vanaf 2024 maar de deelnemers hebben daar zoals gebruikelijk hun stem in door middel van samples en proefrondes.

Abonneer je
op onze Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en mis nooit een moment met onze spannende nieuwsbrief!
Abonneer je nu om op de hoogte te blijven van alle laatste gebeurtenissen en ontwikkelingen bij Perfect Dram.