Brugse whisky volume 4 Belgian Lambic Beer Cask

Specificaties

Distillery

Brugse whisky company

Soort Vat

Lambic beer cask

Geschatte Botteldatum

medio kwartaal 4 2023

Aantal Flessen per Certificaat

Vanaf 1 Fles(sen)

Geschatte Kosten Achteraf

€35 Per Fles

Leeftijd Vat

13 augustus 2019

Beschijving

Aantal flessen per certificaat:  vanaf 1 fles
Geschatte kosten achteraf: 35 euro per fles
Soort vat: Lambic beer cask
Leeftijd vat: 13 augustus 2019
Geschatte botteldatum: medio kwartaal 4 2023
Distilleerderij: Brugse whisky company

  • Worden verkocht per fles, niet per box
  • Maximum 2 flessen per persoon
  • Deelnemers die uiteindelijk alle 4 de volumes bezitten ontvangen de flessen in de geschenkbox.
  • Bottelen van alle 4 de volumes staat gepland medio oktober/november 2023

Hierbij dachten we aanvankelijk aan Geuze. Voor diegenen onder ons die dit niet kennen: Geuze een blend van Belgische zure lambiekbieren die ontstaan door de fermentatie met natuurlijke gisten die zich in de lucht van de beroemde Zennevallei bevinden. Onze Belgische Brand Ambassador Anthony woont middenin de Geuze streek en had vorig jaar al enkele succesvolle experimenten met Geuze gedaan waardoor de keuze voor het vierde vat snel was gemaakt. Aangezien Geuze rijpt in foeders (zeer grote vaten van duizenden liters groot), en enkel bij wijze van experimenten rijpt in kleinere vaten, was het zeer moeilijk (lees: onmogelijk) om een relatief klein Geuze vat op de kop te tikken voor dit opnieuw gewaagde project. De opdracht voor PerfectDram was dus duidelijk: we moesten zelf een Geuze vat zien te maken. Hiervoor gingen we bij een bekende Belgische Geuzestekerij (waarvan we de naam geheim moeten houden) ten rade en werd ons aanbevolen om te werken met Lambiek bier in plaats van Geuze. Het grootste verschil tussen Geuze en Lambiek is dat Lambiek wordt gebrouwen en Geuze wordt gestoken. De Lambiek is in wezen de grondstof voor het steken van de Geuze. Om een Geuze te ‘steken’ worden lambiekbieren van verschillende leeftijden gebruikt. Vervolgens gaat de Geuze nog hergisten op fles waardoor hij in tegenstelling tot de Lambiek, gecarboniseerd geraakt.  Het voordeel van de werken met Lambiek is dat dit bier in essentie dezelfde zure en fruitige smaken van de latere Geuze heeft, maar doordat hij niet gecarboniseerd is, een stuk geschikter is voor de rijping op een kleiner vat voor een wat langere periode.

In samenwerking met onze vrienden van Brugse Whisky Company hebben we een prachtig Virgin Oak heavily charred vat kunnen bemachtigen. In het voorjaar hebben we dit vat gevuld en ten ruste gelegd in de whiskybar van Anthony. Doordat deze ruimte vrij grote temperatuurverschillen kent, hebben we ervoor gekozen om dit vat zowel periodes van koude als van extreme warmte te laten meemaken, zodat de Lambiek optimaal in het vat zou dringen … iets wat gezien the angel’s share van de Lambiek en de prachtige Lambiek geuren in de whiskybar, volgens on enorm goed gelukt moet zijn.

Net zoals bij de vorige vaten werken we opnieuw met de 3 jaar oude bourbon cask matured whisky van de Brugse Whisky Company waarbij we deze net zoals de 3 andere vaten nauwlettend zullen opvolgen om jullie 4 schitterende maar toch fundamenteel verschillende whisky’s te kunnen aanbieden.

Maar er is meer !

Nu we het Lambiek vat hebben geledigd, rees de vraag wat we met de Lambiek zouden gaan aanvatten. We hebben de Lambiek geproefd en merken dat het Virgin Oak vat een hele mooie licht houterige complexiteit die aan de Lambiek is toegevoegd … maar we gaan nog een stapje verder. We gaan de Lambiek nog laten rijpen op een Ex Brugse Whisky Company whiskyvat … de omgekeerde beweging dus.

Abonneer je
op onze Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en mis nooit een moment met onze spannende nieuwsbrief!
Abonneer je nu om op de hoogte te blijven van alle laatste gebeurtenissen en ontwikkelingen bij Perfect Dram.